Hoeveel kost een rijbewijs?

02/08/2023
|
117
Waldo Taekema
Waldo Taekema
02/08/2023

Zit je eraan te denken om te beginnen met het behalen van je rijbewijs, maar weet je niet goed hoeveel een rijbewijs kost? Dan ben je op deze pagina absoluut aan het goede adres. We zullen stap voor stap bekijken hoeveel alles omtrent het behalen van een rijbewijs kost, zodat je aan het einde van deze blog een goed beeld hebt van de totale kosten van het rijbewijs. Lees dus gauw verder!

Wat kosten rijlessen?

Je kunt het vast al raden, maar de rijlessen zijn het duurste onderdeel van het behalen van je rijbewijs. Dit kost immers ook de meeste tijd en duurt een aantal maanden en hier zit dan ook een kostenplaatje aan verbonden.

Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de mensen tussen de €45 en €61 per uur betaalt voor het nemen van rijlessen. Het gemiddeld aantal lesuren bleek tijdens dit onderzoek op 43 te zitten voordat de leerling het rijbewijs behaalde. Wanneer we deze rekensom afmaken betekent dit dat een gemiddelde leerling ongeveer €2.300 uitgeeft aan de rijlessen zelf. Dit klinkt misschien als een zeer hoge eerste kostenpost, en dat is het eigenlijk ook, maar hou in gedachten dat de rijlessen meteen het grootste deel van het budget verbruiken. Er komen verder nog een aantal andere kosten kijken bij het behalen van je rijbewijs, maar deze kosten zijn relatief klein in vergelijking met de rijlessen.

kosten van rijbewijs

Wat kost CBR theorie-examen?

Een volgende kostenpost die bij het rijbewijs komt kijken, is het behalen van het theorie-examen. Deelname aan het CBR theorie-examen kost €41 per keer. De gemiddelde leerling heeft echter 2 tot 3 pogingen nodig voor het succesvol afronden van het theorie-examen. De kosten kunnen daardoor op gemiddeld €100 gezet worden.

Ook interessant  Hoeveel kost een personal trainer?

Prijs van de gezondheidsverklaring

Een onderdeel waar veel mensen geen rekening mee houden, is de gezondheidsverklaring. Om deel te mogen nemen aan je praktijkexamen moet je namelijk een officiële gezondheidsverklaring hebben. Ook hieraan zitten kosten verbonden en dit zullen we dan ook mee moeten nemen bij de vraag Wat kost een rijbewijs? De gezondheidsverklaring kost €41 en dit bedrag moet betaald worden aan het CBR.

Je praktijkexamen

Als je je rijlessen gehad hebt en je gezondheidsverklaring binnen is, is het tijd voor je praktijkexamen. Het grote moment is aangebroken! Voor je praktijkexamen is er geen vast bedrag dat we kunnen hanteren bij deze berekening. Een praktijkexamen kost bij het CBR al €125,75 in 2023 en daarbij komen nog kosten vanuit je rijschool kijken. De meeste rijscholen hanteren hiervoor extra kosten van €100 tot €150.

Ongeveer 50% van de leerlingen slaagt in één keer voor zijn of haar praktijkexamen, maar het is verstandig om het slagingspercentage van je rijschool te checken voordat je ergens voor kiest. Lukt het je dus om je rijbewijs in één keer te halen, ben je ongeveer €225 tot €275 kwijt voor het praktijkexamen. Heb je echter nog een poging nodig, kun je dit bedrag al verdubbelen. Voor de berekening van ons totaal gaan we daarom uit van een bedrag van €375.

Maar dan hoef je nooit meer te betalen voor een OV fiets.

kosten van een rijbewijs

Het rijbewijs aanvragen

Zodra je je rijbewijs gehaald hebt, is het tijd om het aan te vragen. Je maakt een afspraak bij de gemeente en betaalt daar nog €44,65 voor. Bedenk ook dat je nieuwe pasfoto’s nodig hebt, hier ben je meestal €10 voor kwijt.

Ook interessant  Hoeveel kost 6-apb?

Wat kost een rijbewijs halen gemiddeld?

Nu we alle kosten voor je op een rijtje gezet hebben, kunnen we een eindberekening maken. Wanneer we alle rijbewijs kosten bij elkaar optellen, komen we uit op een gemiddelde prijs van €2.870,65 als antwoord op de vraag hoeveel kost een rijbewijs?.

Vond je deze blog over de kosten van een rijbewijs nou interessant en ben je geïnteresseerd in andere kosten? Lees dan ook zeker onze blog over Hoeveel kost een koffieapparaat en Hoeveel kost een date? Met een geldig rijbewijs B kun je ook een auto huren. Lees hier hoeveel dit kost.

Recent

Hoeveel kost een boksles?

06/02/2024

Hoeveel kost het inhuren van een schoonmaakbedrijf?

29/01/2024

Hoeveel kost de Dogecoin?

16/01/2024

Hoeveel kost het om een internetradio op te zetten?

16/01/2024

Hoeveel kost het om een slot te vervangen?

12/01/2024

Meer in deze categorie

Hoeveel kost het inhuren van een schoonmaakbedrijf?

|

Hoeveel kost het om een internetradio op te zetten?

|

Hoeveel kost een telefoon?

|

Hoeveel kost het recyclen van materialen?

|
© Copyright Hoeveel kost 2024

Onderdeel van DeBetekenisFabriek

hello world!