Hoeveel kost een ov fiets?

04/08/2023
|
149
Waldo Taekema
Waldo Taekema
04/08/2023

Een OV fiets is een handige en milieuvriendelijke manier waarmee je jezelf van A naar B kan verplaatsen binnen Nederland. Het is het milieuvriendelijke alternatief van de scooter, bus of tram en zorgt er ook nog eens voor dat je in beweging blijft. Helaas is het gebruik van zo'n fiets niet gratis en zitten hier dus kosten aan verbonden. In deze blog gaan we je meer vertellen over deze huurkosten van een ov fiets, wat je nodig hebt voor een ov fiets te kunnen huren en hoeveel zo'n ov fiets kost.

Huren: Kosten ov fiets

De kosten van een ov fiets kunnen erg variëren, en dat is vooral afhankelijk van de huur periode. Dit kost je 4,45 per 24 uur. Huur je een ov fiets langer dan 72 uur? Dan komt er nog eens €5 per dag bij aan toeslag. In totaal mag je een ov fiets maximaal 21 dagen aan een stuk huren. Dit zal echter een duur grapje worden, omdat je na de eerste 72 uur €5,- extra per dag betaalt. Hieronder hebben wij een voorbeeld berekening gemaakt van de kosten voor een huur periode van 21 dagen.

Eerste 3 dagen: 4,45 x 3= €13,35

eerstvolgende 18 dagen: €4,45(standaard kosten)+ €5 (toeslag per dag na eerste 72 uur)= €9,45 per dag.

Totale kosten overige 18 dagen= €9,45 x 18= €170,10

Totale kosten periode 21 dagen: €13,35+€170,10= €183,45

Kortom als jij een ov fiets 21 dagen achter elkaar huurt kost je dat €183,45. Een vrij duur grapje dus en vooral zonde. Voor hetzelfde geld zou je namelijk een hele leuke date met je vriendin kunnen plannen!

ov fiets kosten

Wat heb je nodig om een ov fiets te huren?

Het enige wat je nodig hebt om een ov fiets te huren is een geldige ov chipkaart en het ov fiets abonnement. Dit abonnement is gratis en kan je binnen 5 minuten op je ov chipkaart zetten. Wel moet je , om dit abonnement te kunnen gebruiken, NS toestemming geven om maandelijks van je bankrekening een incasso te innen. De kosten die jij maakt met de ov-fiets worden dan ook automatisch afgeschreven. Dit betekent ook dat extra kosten voor schade of diefstal direct zullen worden afgeschreven (en die kunnen flink oplopen).

Ook interessant  Hoeveel kost een OV-fiets?

Hoeveel kost een ov fiets?

Oke een ov fiets huren is dus vrij prijzig, maar wat kost het dan om een ov fiets te kopen? We zijn voor je op zoek gegaan wat hier de kosten van zijn en of dit wel duidelijk is. In dit deel van de blog gaan we je hier meer uitleg over geven.

Hoeveel kost het om een ov fiets te kopen?

Het is helaas niet mogelijk om direct een ov fiets te kopen van NS. De enige optie die je hebt is het huren van deze fietsen. En zoals je kon zien is dat niet heel goedkoop. In het algemeen is een OV fiets alleen maar handig voor de eerste 72 uur. Daarna wordt het veel te duur en ben je voor je het weet een fortuin kwijt. Toch zijn er mensen die geprobeerd hebben een OV fiets te stelen en te koop aan te bieden op websites. Meestal was dit op wat minder makkelijke te vinden websites, maar er zijn in het verleden ook advertenties van gestolen ov fietsen gevonden op facebook marketplace en marktplaats. Zoals je al had kunnen verwachten is dit natuurlijk illegaal en kan de NS heel gemakkelijk deze fiets opsporen door de barcode na te checken. Mocht je gepakt worden, dan ben je niet alleen je ov fiets kwijt maar krijg je ook nog een fikse boete. Ons advies ? Niet doen.

kosten ov fiets

Hoeveel kost het vervangen?

Als je een ov fiets huurt ga je akkoord met allerlei verschillende voorwaarden. Een voorwaarde daarvan is dat je bij verlies van de ov fiets €350,- aan NS dient te betalen. Dat is een flink bedrag en daar moet niet alleen menig student hard voor werken, maar ook de gemiddelde Nederlander. De NS fietsen zijn merkloos, maar onze redactie is erachter gekomen dat de ov fietsen van NS worden gemaakt door Bikes2Go. Dit bedrijf, gelegen in beverwijk, is de hoofdleverancier van OV fietsen voor NS. Een snelle Google laat verder zien dat de fietsen niet in Nederland gemaakt worden, maar in china & sri lanka. Ofwel de kosten zullen dus niet zo heel hoog zijn. We kunnen dus een voorzichtige conclusie trekken dat de kostprijs van een OV fiets €350,- bedraagt.

Ook interessant  Wat kost een tattoo

Het is een duur grapje

In dit artikel hebben we het gehad over de huurkosten van een ov fiets en een schatting gemaakt als antwoord op de vraag: "Hoeveel kost een ov fiets?". We kunnen concluderen dat in beide gevallen de ov fiets gezien kan worden als een duur grapje, zeker voor lange termijn. Het is dan ook een beter idee om zelf een fiets te kopen of te kijken naar een swapfiets abonnement. Moet je een grotere groep mensen verplaatsen of grote voorwerpen verplaatsen? Dan is het huren van een auto wellicht handiger. Lees hier hoeveel dit kost.

Vond je deze blog nou interessant? Bekijk ook zeker eventjes onze blog over Hoeveel kost een automaat auto?

Recent

Hoeveel kost adverteren op Google?

08/05/2024

Hoeveel kost een wijnproeverij thuis?

07/05/2024

Hoeveel kost een transportvergunning?

06/05/2024

Hoeveel kost het produceren van farmaceutische verpakkingen?

30/04/2024

Hoeveel kost het om een woning te verzekeren?

16/04/2024

Meer in deze categorie

Hoeveel kost een transportvergunning?

|

Hoeveel kost een paspoort met spoed?

|

Hoeveel kost een stedentrip naar Italië?

|

Hoeveel kost een OV-fiets?

|
© Copyright Hoeveel kost 2024

Onderdeel van DeBetekenisFabriek

hello world!