Wat kost het starten van een eigen restaurant

Het is zover, je gaat je eigen restaurant starten. En dat kost geld. De opstartkosten van een restaurant zijn breed en gevarieerd. Sommige kosten spreken voor zich, en sommige kosten opstartkosten worden bij het opstellen van het budget volledig over het hoofd gezien. Dit kan ervoor zorgen dat je later in financiële problemen beland. Onvoldoende werkkapitaal en een slechte financiële planning worden dan ook door horeca-experts genoemd als een van de voornaamste redenen waarom een restaurant het niet redt. Wij hebben een lijst voor je opgesteld met de grootste kostenposten voor het starten van een restaurant.
Horecapand
Een horecapand bemachtigen kan op twee manieren: huren of kopen.
Als je een commercieel huurcontract aangaat, leg je je voor meerdere jaren vast en betaal je een borg, doorgaans ter hoogte van drie tot zes maanden huur. Welk bedrag je opzij moet zetten voor je borg is afhankelijk van je locatie. Zo is bijvoorbeeld de huurprijs in Amsterdam al snel €25 per vierkante meter. Voor een pand met een oppervlak van 150 vierkante meter komt de huur dan neer op €3.750 per maand. In dit geval heb je tussen de €11.250 en €22.500 nodig voor de borg.
In het geval van kopen, moet je rekening houden met een aanbetaling van 10% tot 20%. Voor een ruimte met een koopprijs van €1 miljoen komt dat neer op een aanbetaling van €100.000 tot €200.000.
Zodra je de ruimte hebt, zul je enkele renovaties moeten uitvoeren om bepaalde zaken te repareren en/of de ruimte aan te passen aan je wensen. De hoogte van de renovatiekosten is sterk afhankelijk van de hoeveelheid werk je wilt uitvoeren. Houdt ook rekening met voorzieningen zoals elektriciteit, gas, water en internet.
Keukenapparatuur en benodigdheden
Het is niet mogelijk om je eigen restaurant te starten zonder de juiste benodigdheden en materiaal. Je grootste kostenpost hierin bestaat uit keukenapparatuur. De meest commerciële horeca keukens moeten minimaal voorzien zijn van enkele koelkasten, een fornuis, oven, diepvries, afwasmachine en werkbladen. Reken hiervoor zeker een paar duizend euro aankoopkosten. Daarnaast zul je ook materiaal moeten inslaan voor je zaal. Denk aan servies, bestek, glazen, tafellakens, enz. afhankelijk van de kwaliteit zal deze investering je tussen een paar honderd euro en een paar duizend euro kosten.
Meubilair
Wat het meubilair betreft, heb je natuurlijk ook tafels en stoelen nodig voor je restaurant, en barkrukken als jouw restaurant over een bar beschikt. Verlichting en accessoires maken de inrichting dan helemaal compleet, houdt hiervoor dus rekening met de kosten van een goed lichtplan. Denk ook na over een terras, richt je deze in met een rechthoekige parasol voor de horeca of met een andere soort parasol. Je hoeft geen interieurontwerper in te schakelen om jouw zaak te laten knallen. Met een gezonde dosis creativiteit en energie kun je vaak met een beperkt budget al iets heel moois realiseren. Op Pinterest vind je al een hoop inspiratie voor de inrichting van restaurant en bars.

Franchisevergoeding
Start je een franchise, dan zul je een vergoeding moeten betalen voor de naam en het intellectueel eigendom van het restaurant. Zo hanteert McDonalds bijvoorbeeld een franchisevergoeding van ongeveer €45.000. De startinvestering bij een overname van een horecazaak bedraagt minstens €800.000, waarvan 25% persoonlijk gefinancierd moet worden. Neem hiervoor contact op met het hoofdkantoor van jouw franchise voor meer informatie over de vergoedingen.
Technologie
Tegenwoordig heb je technologie nodig om je restaurant zo efficiënt mogelijk te laten werken. Kies voor technologie waarmee je processen kunt automatiseren en data kunt verzamelen, om voor en achter de schermen alles soepel te laten verlopen. Je zult zowel goede software, als hardware nodig hebben om een succesvol, modern restaurant te runnen.
Restaurant software
Een kort overzicht van wat voor software van pas komt bij het runnen van een restaurant:
- Een modern, online kassasysteem
- Kitchen Display Systems (KDS)
- Personeelsplanning software
- HR-software
- Reserveringssoftware
- Loyaliteitsprogramma
Restaurant hardware
Bij software hoort ook hardware om alle processen zo goed mogelijk uit te voeren.
- Moderne kassasystemen werken bijvoorbeeld met iPads, net zoals KDS
- Betaalterminals
- Bonprinters
- Een kassalade voor contant geld en rekeningen
Reken minimaal €1.000 voor de aankoop van nieuwe hardware voor jouw restaurant en zet elke maand een paar honderd euro’s opzij voor licenties (afhankelijk van hoeveel software je gebruikt).

Personeel
Vergeet ook zeker niet om de arbeidskosten mee te nemen in de opstartkosten van jouw restaurant. Je zult waarschijnlijk niet vanaf dag een winst maken, dus is het verstandig om hier een bepaald bedrag voor opzij te zetten. Weet je niet hoeveel personeel je in het begint moet aannemen? Je personeelsbestand en -vereisten worden onder andere bepaald door wat servicemodel jouw restaurant gaat volgen en groot je zaak is.
Bij een quickservice restaurant heb je bijvoorbeeld meer personeel achter de schermen nodig. Voor dit type restaurant heb je per dienst ongeveer een bedieningsmedewerker nodig voor elke twaalf tafels. Je hebt een medewerker achter de schermen nodig voor elke twaalf gasten.
Heb je een full-service restaurant, dan is een bedieningsmedewerker nodig voor elke vijf of zes tafels, en een medewerker achter de schermen voor elke twaalf tafels. Deze aantallen kun je vrijwel verdubbelen als je een fine dining restaurant runt, waar gasten ook een meer persoonlijke bediening verwachten.
Voorraad
Je kunt geen eigen restaurant starten zonder eten. Sla houdbare producten, zoals gedroogde producten, frisdranken en likeur, groots in. Koop de houdbare producten, zoals groente en fruit, vlees en zuivel een stuk beperkter en waar mogelijk zo vers mogelijk in. Voor je eerste voorraad kun je zeker een paar honderd tot duizend euro’s uitgeven.
Vergunningen en inschrijvingen
Om je eigen restaurant te mogen runnen heb je bepaalde vergunningen nodig. Deze vergunning kunnen variëren per provincie en per stad. Onderzoek dus van tevoren ook welke regels gelden voor jouw locatie.
De meeste gemeenten moet je voor je restaurant voor een exploitatievergunning. Deze vergunning wordt verstrekt door de gemeente. De kosten voor een exploitatievergunning variëren van €500 tot een paar duizend euro.
Wil je graag alcoholische dranken serveren in je restaurant, dan moet je over een drank- en horecavergunning beschikken. Het kan een poosje duren voor deze vergunning wordt verstrekt, dus wacht niet tot het laatste moment met de aanvraag. De kosten voor een drank- en horecavergunning lopen ver uiteen, van €300 tot €1500.
Je personeelsleden moeten werken volgens HACCP-principes om te zorgen dat ze veilig met levensmiddelen omgaan. Je kunt zelf een HACCP-plan opstellen, dat aan bepaalde voorwaarden moet voldoen en wordt beoordeeld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Of je maakt gebruikt van een goedgekeurde hygiënecode, waarmee je automatisch aan de wet voldoet.
Er zijn nog tal van andere zaken die je moet regelen en controleren als je een eigen restaurant wilt beginnen. Zo moet je bijvoorbeeld nog rekening houden met het bestemmingsplan, zorgen voor de brandveiligheid van je pand, mogelijk een omgevingsvergunning aanvragen, je inschrijven in een register van de NVWA, de milieuregel volgen en toestemming vragen voor het gebruik van de muziek.

Marketing
Zodra je de deuren opent, dan stromen de gasten binnen, toch? Helaas is het niet zo eenvoudig. Je zult reclame moeten maken voor je gloednieuwe restaurant. Veel nieuwe horecaondernemers vergeten in hun budget rekening te houden met marketing en PR. Je hebt iemand nodig die de website van je restaurant maakt, je social media beheert, reageert op reviews van klanten en zich bezighoudt met direct mailing en e-mailmarketing.
Checklist voor de kosten
Een eigen restaurant is een spannende en dure onderneming. Gebruik deze checklist voor het startkapitaal van een restaurant om voor elke kostenpost en budget op te stellen.
- Pand – Budget €…
- Keukenapparatuur en benodigdheden – Budget €…
- Meubilair – Budget €…
- Franchisevergoeding – Budget €…
- Technologie – Budget €…
- Personeel – Budget €…
- Initiële voorraad – Budget €…
- Vergunning en inschrijvingen – Budget €…
- Marketing – Budget €…