Hoeveel kost een samenlevingscontract?

13/03/2024
|
30
Waldo Taekema
Waldo Taekema
13/03/2024

Je bent verliefd en wilt gaan samenwonen. Een spannend moment: samen in één huis. Het is een drukke periode met verhuizen, klussen, regelen en aanschaffen. Maar wist je dat de wet niks heeft vastgelegd voor de bewoners? Afspraken vastleggen in een samenlevingscontract is daarvoor de oplossing. Het is een belangrijk juridisch document waar afspraken over de financiën bijvoorbeeld, eigendommen, zorgverplichtingen en opvoeding van eventuele kinderen in staan. Misschien wil je er op dat moment helemaal niet over nadenken, maar het is wel belangrijk om ellende te voorkomen. Maar hoeveel kost een samenlevingscontract en hoe stel je het op? Dat lees je allemaal in deze blog!

Waarom een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een stevige basis onder je relatie. Het geeft je zekerheid over je rechten en plichten tijdens het samenwonen. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan en liggen alle praktische kanten van het samenwonen vast. Een compleet vertrouwen in elkaar en dat ook nog eens vastgelegd op papier, dat moet toch goed voelen?

Hoewel een samenlevingscontract hopelijk zelden nodig zal zijn, is het in het geval van onvoorziene omstandigheden een waardevol document om te hebben. Het opstellen van regels en afspraken zorgt voor helderheid en voorkomt mogelijke conflicten. Dit geldt niet alleen voor samenwonen, maar ook voor bijvoorbeeld bij vrienden als collega’s te werven. Het maken van duidelijke afspraken is belangrijk om een goede werkrelatie te behouden, zelfs als vrienden bij hetzelfde bedrijf komen werken.

samenlevingscontract

Kosten van een samenlevingscontract

De kosten voor het maken van een samenlevingscontract lopen zeer uiteen. De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals notariskosten, eventuele extra kosten en het pakket van de notaris. Hier beneden zullen we de kosten per factoren even kort bespreken.

Ook interessant  Hoeveel kosten ramen in een overkapping?

Notariskosten

De belangrijkste kostenpost voor het maken van een samenlevingscontract zijn de notariskosten. Een notaris is nodig om de inhoud van de akte op te stellen en het dossier aan te maken. Voor een offerte-traject bij de notaris betaal je gemiddeld tussen de € 400 en € 700. 

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een samenlevingscontract online te regelen. Het zelf online regelen bespaart de notaris tijd en is daardoor tot meer dan de helft goedkoper dan via een offerte-traject bij de notaris. Het gemiddelde uurtarief van een notaris ligt tussen de € 200 en € 300 per uur.  Door zelf online alle gegevens en wensen in te vullen, bespaar je de notaris dus tijd en kosten.

samenlevingscontract

Eventuele extra kosten

Naast de kosten voor een offerte-traject kunnen er ook nog andere kosten zijn, zoals kosten voor inschrijvingen in het register of kosten voor extra advies. Het is belangrijk om deze kosten van tevoren te bespreken met de notaris, zodat het voor beide partijen duidelijk is en je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Vergelijking van kosten bij verschillende notarissen

Het opstellen van een samenlevingscontract door een notaris is duur. Het loont zicht daarom zeker de moeite om de kosten van verschillende notarissen te vergelijken voordat je een keuze maakt. Sommige notarissen bieden complete pakketten met afspraken aan voor het opstellen van een samenlevingscontract, wat mogelijk voordeliger kan zijn qua kosten.

Samenlevingscontract zonder notaris?

Het is ook mogelijk om je samenlevingscontract zonder een notaris te regelen. Dergelijke samenlevingscontracten zijn gratis op het internet te vinden. Wanneer je ervoor kiest om een samenlevingscontract op te stellen zonder betrokkenheid van een notaris zijn er ook andere instanties die je advies kunnen geven op bepaalde gebieden zoals, bestuursrecht en de Omgevingswet. Een voorbeeld van zo’n instantie is Lybrae - Specialist in de fysieke leefomgeving.

Ook interessant  Hoeveel kost een architectenbureau?

Op deze manier bespaar je veel notariskosten, maar weet je wel zeker dat je de juiste wet- en regelgeving hanteert en vastlegt.

samenlevingscontract

Voordelen van een samenlevingscontract

Het opstellen van een samenlevingscontract vormt een goede basis voor onder je relatie, maar het heeft nog een aantal voordelen. We zetten alle voordelen van een samenlevingscontract voor je op een rijtje.

  • Je hoeft niet te scheiden als je niet meer samen verder wilt.
  • Het is vaak minder duur dan een bruiloft en minder geregel.
  • Een samenlevingscontract regelt hoe bezittingen en vermogen gedeeld worden in geval van breuk of overlijden.
  • De schulden (en ook spaargeld) van je partner blijven van je partner en gaan dus niet in tweeën bij breuk of overlijden.
  • Je kunt je wensen en regels zelf bepalen en vastleggen zoals jullie dat willen.

Wil je meer lezen? Lees dan nu hoeveel kost een kind of hoeveel kost een koffieapparaat?

Recent

Hoeveel kost het om je nagels te doen?

10/04/2024

Hoeveel kost een paspoort met spoed?

09/04/2024

Hoeveel kost een beugel?

02/04/2024

Hoeveel kost een stedentrip naar Italië?

22/03/2024

Hoeveel kost een autotransport?

13/03/2024

Meer in deze categorie

Hoeveel kost het om een slot te vervangen?

|

Hoeveel kost het om een makelaar in te huren?

|

Hoeveel kost het om een laminaatvloer in je hele huis te leggen?

|

Hoeveel kost een principeverzoek?

|
© Copyright Hoeveel kost 2024

Onderdeel van DeBetekenisFabriek

hello world!