Hoeveel kost het verkopen van je huis?

05/10/2023
|
135
Waldo Taekema
Waldo Taekema
05/10/2023

Het verkopen van je huis is een grote stap en kan verschillende kosten met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om een inhoudelijk inzicht te hebben in wat deze kosten zijn. In deze blog geven we daar antwoord, zodat jij een beter begrip hebt van de kosten die je kunt verwachten bij het verkopen van je woning.

Makelaarskosten

De meest voorkomende kosten bij het verkopen van een huis zijn de makelaarskosten. Makelaars brengen een percentage van de verkoopprijs in rekening als commissie. Dit percentage kan variëren, maar meestal ligt dit tussen de 1% en 2% van de verkoopprijs.

Kosten voor woningstyling

Om je woning aantrekkelijk te maken voor potentiële kopers, kan je gebruik maken van woningstyling. Met woningstyling kun je ervoor zorgen dat je huis in de smaak valt bij woningzoekende. De kosten voor woningstyling kunnen sterk variëren. Over het algemeen kun je een prijs van ongeveer € 1000,- tot 5000,- euro verwachten. Natuurlijk is dit afhankelijk van waar je woont en wat de tarieven zijn van verschillende woonstylisten. Het is raadzaam om eerst offertes op te vragen bij verschillende, zodat je tarieven kunt vergelijken.  

Overdrachtsbelasting

Sinds 2021 heeft de Nederlandse overheid de regels omtrent overdrachtsbelasting gewijzigd. Als je een bestaande woning verkoopt, moet de koper 8% aan overdrachtsbelasting betalen. Bij het verkopen van een nieuwbouwwoning geldt een tarief van 2%. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze regel, want kan de onderhandelingen van de verkoopprijs beïnvloeden.

Aanvraag energielabel kosten

In Nederland is het sinds 2015 verplicht om bij de verkoop van een huis, een definitief energielabel te overhandigen aan de koper. De kosten voor het aanvragen van een energielabel zijn afhankelijk van diverse factoren. De kosten worden beïnvloed door de grootte van de woning, het type woning, de locatie en de complexiteit van de inspectie op locatie.

Ook interessant  Hoeveel kost een huis bouwen?

Notariskosten

Als verkoper betaal je de notariskosten voor het beëindigen van de hypotheek. De kosten voor het uitschrijven bij de hypotheek zijn iets lager dan de kosten van een akte van levering of hypotheek. Tegenwoordig vermelden steeds meer verkopers in de koopakte een maximumbedrag op voor de uitschrijving. Vraagt de notaris meer? Dan zijn deze kosten voor de koper.  Het royeren hangt dus sterk af van je notaris.

Overige kosten

Naast bovenstaande kosten kunnen er ook overige kosten gerekend worden. Voorbeelden van enkele overige kosten kunnen advertentiekosten of verhuiskosten zijn. In een andere blog geven we antwoord op de vraag: hoeveel kost een verhuizing?

Huis verkopen?

Het is belangrijk om rekening te houden met deze kosten en deze in je budget op te nemen. De exacte kosten kunnen variëren afhankelijk van de omstandigheden van de verkoop. Wil je bijvoorbeeld een huis verkopen in Maastricht? Dan is het verstandig om eerst advies in te winnen bij een makelaar of financieel adviseur. Op die manier kun je een nauwkeurige schatting krijgen van de kosten die je kunt verwachten bij het verkopen van je huis. Lees hier ook wat het kost om een huis te kopen.

Wil jij weten wat een aankoopmakelaar kost? Lees dan deze blog.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook deze blog.

Recent

Hoeveel kost een goed alarmsysteem?

26/06/2024

Hoeveel kost het theorie-examen?

17/06/2024

Hoeveel kost een groendak?

11/06/2024

Hoeveel kost een dakkapel?

07/06/2024

Hoeveel kost een schoonmaker?

05/06/2024

Meer in deze categorie

Hoeveel kost een goed alarmsysteem?

|

Hoeveel kost een dakkapel?

|

Hoeveel kost het om een woning te verzekeren?

|

Hoeveel kost het om je huis in te richten

|
© Copyright Hoeveel kost 2024

Onderdeel van DeBetekenisFabriek

hello world!